בריאות הכבד
שינויים קטנים לתוצאות גדולות
אורלי ארד היא תוספת כוח משמעותית שהצטרפה לאחרונה לצוות הנטורופתים של צמח החיים. עם ניסיון של כמעט עשור בתחום, אורלי מביאה עמה רזומה מרשים הכולל רוקחות מוצרים טבעיים, הרצאות בארגונים גדולים, וטיפול במגוון רחב של בעיות בריאותיות. במאמר זה, אורלי משתפת אותנו על גישתה בטיפול בכבד שומני.
תוכן עניינים
כבד שומני – הביצה או התרנגולת?
הסיבות להיווצרות של כבד שומני מעסיקות לא מעט את הקהילה הרפואית, כאשר עדיין קיימת אי ודאות מסוימת באשר לגורם העיקרי לתופעה, עד כדי כך שרבים שואלים את עצמם מה קודם למה?
האם הצריכה הגבוהה של סוכרים ופחמימות היא זו שגורמת לכבד להפוך לשומני, או אולי מדובר במשהו גנטי? מה גם שכבד שומני עשוי להופיע גם בקרב אנשים רזים החיים אורח חיים בריא, כך שלא ניתן להצביע על גורם אחד בלבד.
אך מבחינת אורלי ארד אין זה משנה מה קדם למה, “הביצה או התרנגולת”, אלא שניתן לשנות את הכבד השומני על ידי אימוץ אורח חיים בריא, כאשר תזונה נכונה מהווה חלק מרכזי במניעת כבד שומני והטיפול בו. או במילים אחרות, להתמקד בשמירה על בריאות הכבד.
תועלות ניקוי כבד שומני לבריאות הכבד
הכוח של תזונה נכונה
“אני טבעונית, ועל סמך הניסיון והידע שלי אני מעדיפה להפחית צריכת מזון מהחי, אף על פי שאני מכירה בכך שכבד שומני נגרם מעודף פחמימות שמוביל לעלייה בכולסטרול. יחד עם זאת הנטייה הטבעית שלי היא להמליץ על תזונה מבוססת מזון מן הצומח.
לאנשים שלא מעוניינים לעבור לטבעונות, אני ממליצה להתמקד במזון בסיסי, כזה שניתן לזהות בסופרמרקט ללא הצורך לקרוא רשימות רכיבים ארוכות. בנוסף, חשוב להוסיף מקורות של אומגה 3: אצות, זרעי פשתן טחונים, זרעי צ'יה, אגוזי מלך או תוספים.
מבחינתי מוצרים מעובדים ואולטרה-מעובדים, כמו מיצים ומשקאות עתירי פרוקטוז שאינו מגיע באופן טבעי מהפרי אלא שנוספו באופן מלאכותי הם “לא” חד משמעי. אוכל מעובד הוא בעייתי, ומניסיוני ברגע שמפסיקים לצרוך אותו, גם מבלי להקפיד על מזונות-על או דיאטות מיוחדות, כבר מסירים עומס משמעותי מהכבד. מה גם שאם מדובר באדם עם נטייה להשמנה, הורדה של מזון מעובד תורמת לירידה במשקל”.
המסע המאתגר של אורח חיים בריא באמת
כולנו מכירים בעובדה כי קל לומר שצריך לשנות את אורח החיים, אבל האתגר האמיתי מתחיל כשמגיע הזמן ליישם זאת בחיי היום-יום, וזו בין היתר המומחית של אורלי, כיצד להטמיע ולהתמיד בשינוי.
“שינוי הרגלים הוא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר שאני נתקלת בהם וזה מתבטא לא רק בתזונה אלא בכל היבט של החיים. בין אם מדובר בשיפור בריאות, הפחתת מתחים או טיפוח אורח חיים מאוזן. לא מדובר רק בנטילת תוסף או שמירה על שגרת בריאות, אלא בתהליך מקיף שדורש שינוי יסודי, עקבי ומודע.
תזונה נכונה מהווה נדבך מרכזי בתהליך, אך חשוב לזכור שהשינוי אינו מתרחש מיד. כמו שלקח לגוף זמן לצבור בעיות בריאותיות, כך נדרש זמן כדי לתמוך בו בחזרה לאיזון. זהו תהליך מתמשך שמחייב סבלנות והתמדה. ההבנה שדרך החיים החדשה צריכה ללוות אותנו לאורך זמן ולא להוות פתרון זמני היא קריטית.
כשאני עוסקת בשינוי הרגלים, אני רואה בו מפתח לשינוי מהותי ועמוק. זה לא פרויקט קצר טווח שמסתיים כשחוזרים לשגרה הקודמת, אלא תהליך שבו אנחנו מקבלים החלטה מודעת להטמיע אורח חיים חדש ובריא לתמיד, בין אם מדובר בתזונה, תנועה, הפחתת סטרס”.
הקושי הגדול בשעות הערב
על דוגמה אחת שמתארת את הקושי לבצע את השינוי והדרכים להצליח ולשנות את פני המציאות, אורלי מספרת:
“אחת הדרכים היעילות שאני ממליצה עליהן היא צום לסירוגין, למשל בגישת 16:8. הרעיון הוא להתחיל את חלון הצום עם ארוחת ערב מוקדמת, לצום במשך הלילה, ולהתחיל לאכול רק כשמרגישים רעב אמיתי בבוקר, במקום לאכול מתוך הרגל. השיטה הזו לא רק תומכת בירידה במשקל, אלא גם מסייעת בהפחתת כולסטרול ושומנים בדם.
כאן נכנסת לתמונה ההבחנה בין רעב אמיתי בערב לבין ההרגל לנשנש. זהו מנגנון שונה לחלוטין שגם אני מתמודדת איתו. אם אכלת מסודר לאורך היום והקשבת לתחושת הרעב והשובע, סביר שהרעב בערב אינו אמיתי, אלא תוצאה של עייפות או ירידה באנרגיה, כשהגוף למעשה זקוק לשינה. אך מה רובנו עושים? במקום ללכת לישון, אנחנו נשארים ערים, רואים טלוויזיה או משוחחים, ואז נוטים לנשנש מול המסך בלי לשים לב לכמויות.
הפתרון שאני מציעה הוא להקדיש תשומת לב לצורת האכילה, ולאכול ארוחת ערב מוקדמת ומסודרת. הרבה אנשים מדלגים על ארוחה מסודרת בערב, ובמקום זה פותחים נשנושים קטנים לכל אורך הערב. בסוף הערב זה יוצר תחושה של ‘לא אכלתי כלום', אבל בפועל מדובר בכמויות משמעותיות שפוגעות בשינה וביכולת הגוף לשרוף שומנים.
שינה איכותית היא גורם קריטי לבריאות הכללית, ובמהלך השיחות שלי עם מטופלים, אני מדגישה את החשיבות שלה. רבים שואלים איך שינה קשורה לבעיות כמו כבד שומני, והתשובה היא שהקשר בין שינה לבריאות הוא עמוק ומשמעותי. כשאנחנו לא ישנים טוב, הבריאות שלנו נפגעת, וזה כולל גם את תפקוד הכבד”.
זיהוי מוקדם לתחילת הטיפול בכבד שומני
כבד שומני הוא “מחלה שקטה”, שלעתים קרובות אינו מלווה בתסמינים מוחשיים עד שלבים מאוחרים יותר, לכן אורלי ממליצה לבצע בדיקות שיש באפשרותן לגלות מהו מצב הכבד כאן ועכשיו.
“היום בקופת חולים ניתן לעבור בדיקת הדמיה של הבטן בה בוחנים את ריכוזי האנזימים בכבד שהתפקיד שלהם הוא לפרק חומרים שונים בגוף. אך צריך לקחת בחשבון דבר חשוב. אומנם ריכוזים גבוהים יכולים להעיד על כבד שומני, אך ישנן סיבות רבות נוספות שיכולות לגרום לעליה באינזימי הכבד. לכן בדיקת אולטרסאונד כבד שומני שלנו מעניקה תשובה מקיפה ומעמיקה הרבה יותר. בשלב הראשון האולטרסאונד משווה בין הכליה לכבד. בשלב השני, המכשיר המתקדם מבצע דגימה חוזרת של הכבד, ללא כל כאב או אי נוחות למטופל, ומספק נתון מספרי שמבטא את רמת ההסננה של השומן בכבד.
הנתונים האלה נכנסים לטווחים מסודרים, ממש בדומה לרמזור. כאשר המספרים הנמוכים נמצאים באזור הירוק, שם אנחנו שואפים להיות, והמספרים הגבוהים נכנסים לאזור האדום, שמעיד על כבד שומני או מצב טרום שומני. כך שהתמונה המתקבלת בעזרת הבדיקה הזו היא מדויקת ומתקדמת יותר מכל בדיקה אחרת”.
תוספי תזונה יעילים לשמירה על בריאות הכבד
כדי לסייע לגוף להתמודד עם כבד שומני, יש להבין שהגוף אינו מכונה שפועלת בכיוון אחד. הוא יודע לתחזק את עצמו, להתאזן ולהגן על עצמו, כל עוד מספקים לו את הכלים הנכונים. לכן גישה שמשלבת בין תזונה נכונה לבין אורח חיים בריא, עם שילוב של תוספי תזונה שיכולים להוות פריצת דרך משמעותית בשמירה על בריאות הכבד.
התוסף הראשון, גדילטבע, המשלב שלושה צמחי מרפא שנבחרו בקפידה על מנת לשקם ולשפר את תפקוד הכבד. התוסף פותח על ידי ההרבליסט הקליני עדו קרן, והוא נועד להוריד את רמות השומנים בכבד ולהחזיר את אותו לתפקוד תקין.
השילוב בין שלושת הצמחים מציע גישה הוליסטית לריפוי הכבד:
- האחד מזין את הכבד
- השני מגן עליו
- השלישי מסייע בהנעת הפסולת מהכבד החוצה
יחד, הם יוצרים פעולה משולבת וחזקה, המספקת מענה רחב למצבי חולי שונים הקשורים בכבד. תוסף זה מומלץ במיוחד לאלו המתמודדים עם בעיות כבד וזקוקים לתמיכה טבעית ואפקטיבית.
תוסף שמן קצח Thymoquin 3% הוא מרכיב טבעי נוסף שיכול לסייע בטיפול בכבד שומני, זאת בזכות תכונותיו נוגדות החמצון, האנטי-דלקתיות ויכולתו לשפר את חילוף החומרים. החומר הפעיל בו, תימוקינון, מפחית דלקתיות בכבד, מסייע בהורדת רמות השומנים בדם ומאזן את רמות הסוכר, דבר שתורם להפחתת הצטברות השומן בכבד.
על מנת להשלים את תוספת הכוח הטבעית, מומלץ להסתייע גם בתוסף ליקוטבע שעוזר להתמודד עם נזקים שנוצרים כאשר פרופיל השומנים יוצא מאיזון, דבר שגורם לעלייה בחמצון הכולסטרול והיווצרות פלאק על גבי דפנות העורקים.
בסופו של דבר התמודדות עם כבד שומני דורשת הסתכלות הוליסטית על אורח החיים. לא מדובר רק בהקפדה על תזונה או נטילת תוספים, אלא בשינוי עמוק ומתמשך שכולל שגרה חדשה לגמרי לחיים. נכון, השינויים האלה אמנם אינם פשוטים, אך כפי שאורלי ארד מדגישה, הם המפתח לא רק לשיקום הכבד אלא לשיפור כולל בבריאות ובאיכות החיים, וכל מי שמוכן להשקיע, יוכל לחוות תוצאות משמעותיות ובריאות משופרת לטווח הארוך.
אורלי ארד,
נטורופתית, מרצה ומנחת קבוצות. מתמחה בטיפול בתסמונת המטאבולית-היפרליפידמיה, השמנה, יתר לחץ דם, טרום סוכרת ובתופעות גיל המעבר בנשים.
מבצע מיוחד לסיוע בבריאות הכבד
No posts found!
יש לך שאלות? בקשות?
אנחנו כאן עבורך!
לא ברור לך אילו תוספים מתאימים לך?
יש לך שאלות לגבי תוספים שלא מצאת להם תשובה באתר?
יש לך אתגר כזה אחר שמצריך מענה אישי מדויק?
יש שאלה שלא קיבלת עליה מענה משביע רצון?
מזמינים אותך לשלוח אלינו את הטופס שנמצא כאן למטה ונשמח לתאם לך שיחת כוונון ללא עלות.
קליק כאן!