ארבעה טיפים שווים לתזונה בחג הפסח
והנה שוב אנחנו מגיעים לרגע הזה של השנה. החורף כבר מאחורינו, האביב בפתח, והכל פתאום מרגיש הרבה יותר נעים. השמש מתחילה לעבוד שעות נוספות וחג הפסח מתקרב בצעדי ענק.
וכמו בכל שנה בימים שלפני החג, מתחילה גם ההיערכות הגדולה. קניית מתנות, תכנון סעודת החג, סידור מי מביא מה, והרשימה כרגיל לא נגמרת.

חייבים להודות כי זה חלק מהיופי הישראלי. הרצון להעניק, לעשות הכל בגדול ולדאוג שלא יחסר לאף אחד. שכולם יאכלו המון ושיהיה כמה שיותר טעים.
אבל דווקא בגלל זה לא פעם אנחנו נסחפים. אוכלים יותר מדי, שותים יותר מדי ולעיתים משלמים את המחיר.
אז איך בכל זאת ניתן על איזון בריא בלי לוותר על ההנאה? לשם כך גייסנו ארבעה נטורופתים בכירים של ליקוטבע. לא כדי שהם יענו על ארבע קושיות, אלא כדי לתת ארבעה טיפים שווים על תזונה בחג הפסח.
תוכן עניינים
שגית ביבי: מצות, כבדות ומה שביניהן
שגית ביבי פוגשת את חג הפסח בדיוק בנקודה שבה רבים מאיתנו נופלים. הרגשת כובד, נפיחות, ועצירות שלא עוזבת. היא מסבירה שבמרכז העניין עומדים מאכלי החג הקלאסיים כמו מצות וקמח מצה, שמכבידים על מערכת העיכול וגורמים לה להאט. אבל רגע לפני שאתם משלימים עם התחושה הזו כאילו אין מה לעשות, שגית מספרת כי יש תחליפים נפלאים.
“לא חסרות פחמימות כשרות לפסח שקל יותר לעכל, כמו אורז מלא ואטריות מאורז מלא. כך שהם מספקים פתרון טעים וכזה שלא מכביד את הגוף אלא מקל עליו”
כמו כן שגית שמה דגש על החשיבות של סיבים תזונתיים.

שגית ביבי,
מוסמכת לנטורופתיה (N.D*) וצמחי מרפא, בעלת ניסיון רב גם בתחום המקצועי ובתחום הייעוץ והשיווק של תוספי מזון. בעלת קליניקה מעל 17 שנים מומחית לטיפול טבעי בירידה במשקל, בעיות במערכת העיכול ובעיות מטבוליות.
מטפלת דרך התאמה אישית של תפריט תזונה, צמחי מרפא ותוספי מזון לזירוז תוצאות מהירות.
“הסיבים משפרים את פעילות המעיים, מאזנים את רמות הסוכר והכולסטרול, והם תורמים להרגשה כללית טובה יותר. הדרך הכי פשוטה לשלב אותם בתפריט היא להרבות בירקות ירוקים. חסה, רוקט, תרד, עלי צנון, עלי בייבי וכל מה שיכול לנקות את הגוף ולעזור לעיכול. אני ממליצה גם להפחית במתוקים, בטח ובטח בקינוחי הפרווה המושקעים ובמקומם לאכול פירות. אולי גם תתפלאו, עדיף לאכול את הפירות בין הארוחות ולא מיד לאחריהן”.
שגית גם מזכירה עד כמה הרגלים קטנים יכולים לעשות הבדל גדול, וזה אומר ללעוס את האוכל לאט ובשלווה, לשתות מספיק מים, כי אחת הסיבות המרכזיות לעצירות היא שתייה לא מספקת, וכמובן לא לשכוח לשלב פעילות גופנית סדירה גם במהלך החג.
אגב, אם בא לכם לשלב את כל הטוב הזה בשייק אחד, לשגית יש מתכון מנצח:
מצרכים:
כוס עלי תרד, חצי כוס פירות יער כמו תותים, פטל ואוכמניות, בננה בשלה, כף זרעי פשתן טחונים וכוס חלב שקדים או מי קוקוס.
אופן ההכנה:
לערבה היטב ולשתות. גם טעים, גם מרענן, וגם עוזר לבטן לעשות את העבודה שלה.

אורלי ארד: תפסיקו לקנות כאילו אתם יוצאים למסע במדבר
אורלי ארד שמה את האצבע על תופעת ההעמסה. היא מזכירה לנו בעדינות כי במהלך ימי החג אנחנו לא יוצאים לשבוע במדבר, לכן אין שום סיבה למלא את המקרר, הארונות וגם את הצלחת מעבר למה שצריך. מבחינתה פסח זה לא מרוץ חימוש מאחר ואפשר לרכוש מזון גם במהלך החג, והיא גם ממליצה על סדר אכילה ברור ופשוט:
“להתחיל בשתיית מים, להמשיך בסלט טרי, לעבור למנת חלבון ורק בסוף ורק אם באמת מרגישים רעב, להוסיף מצות או פחמימות אחרות. ואם כבר מצות אז תבחרו נכון. מצות רגילות עשויות מקמח לבן שאינו תורם דבר לעיכול. לעומת זאת מצות מכוסמין מלא מכילות סיבים תזונתיים ויכולות להקל על העיכול”.
ומה עם היין? “זה חג אז ברור ששותים, אבל כדאי מאוד לשתות על קיבה מלאה, כי יין על בטן ריקה לא עושה טוב לאף אחד”.

אורלי ארד,
נטורופתית, מרצה ומנחת קבוצות. מתמחה בטיפול בתסמונת המטאבולית-היפרליפידמיה, השמנה, יתר לחץ דם, טרום סוכרת ובתופעות גיל המעבר בנשים.
טיפ קטן אבל מבריק של אורלי נוגע להגשה עצמה:
“במקום למלא את מרכז השולחן בקערות ואינספור מנות שמזמינות עוד ועוד אכילה, אפשר להעביר את ההגשה לשולחן צדדי. אז כשאין את הפיתוי מול העיניים, גם הקיבה יודעת לעצור בזמן. וכשכבר מגישים, אז כדאי שאלה הן יהיה מנות אישיות ולא לחלוק את אותה מנה בין כמה צלחות, כך אפשר יהיה לשמור על שליטה בכמויות”.
אלמוג עמר: כך תאזנו את מערכת העיכול
אלמוג מצטרף לתמונה ומחדד את מה שכולנו כבר מבינים. חג הפסח הוא חג שמאתגר את מערכת העיכול, בעיקר בגלל המצות שעלולות לייבש, להכביד ולגרום לעצירויות.
“הדרך להקל על התחושות האלו היא קודם כל לחזק את הגוף מבפנים. ניתן לעשות זאת עם תוסף פרוביוטיקה שתומך במעיים ומאזן את פעולת העיכול, ועם שייקים ירוקים שמשלבים סיבים תזונתיים שמוסיפים רכות ואוויר למערכת העיכול. גם ירקות וצמחים מסייעים בפעולת הכבד, כמו בתוסף דוגמת טבע די טוקס, שיכול גם הוא לתמוך בגוף ולנקות אותו בדיוק בזמן שבו הוא הכי זקוק לזה”.

אלמוג עמר,
נטורופת והרבליסט קליני המתמחה בתוספי תזונה וצמחי מרפא.
אורן מזרחי: לא לנקות רק את הבית אלא גם את הגוף
אורן מזרחי מביא זווית קצת אחרת. בזמן שכולנו עסוקים בלנקות את התריסים והארונות, הוא שואל שאלה פשוטה אבל עמוקה, מתי בפעם האחרונה ניקינו את הגוף?
האביב לדבריו הוא לא רק עונה של פריחה אלא גם של התחדשות מבפנים, ולפי הרפואה הסינית זו התקופה האידיאלית לנקות את מערכות הגוף. בעיקר את הכבד ומערכת העיכול מרעלים שהצטברו במהלך החורף. איך עושים זאת?
“יש מספר אפשרויות כמו צום מבוקר, חוקנים, דיקור סיני, תוספי תזונה כמו טבע די טוקס או גדילטבע, ולהקפיד על שתיית מים מרובה”.
אורן גם מתייחס באופן ממוקד למצות, אלה שגורמות לרבים להרגיש נפיחות ועצירות. לשם כך הוא ממליץ לשלב תוסף פרוביוטיקה במהלך החג, עם חיידקים טובים שמאזנים את מערכת העיכול ומשפרים את התחושה הכללית.
“צריך לזכור שפסח הוא הזדמנות לשמוח. שמחה מעלה את רמות הסרוטונין שהוא הורמון חשוב שאחראי על מצב הרוח, על האנרגיה ואפילו על המערכת החיסונית. אז במקום רק לנקות את האבק, תנו רגע לנשמה. שחררו, חייכו, ואולי אפילו תצחקו קצת, זה הרבה יותר טוב מלהכניס עוד מצה לפה”.

אורן מזרחי,
מומחה לרפואה טבעית PHD, נטורופת, רפואה סינית, רפואה טבעית גוף – נפש ואנטי אייג'ינג. מעל 33 שנות נסיון וותק מקצועי.
תוספי תזונה מומלצים
מבקשים לקבל טיפים נוספים הקשורים לתזונה אחראית בחג הפסח?
שגית, אורלי, אלמוג ואורן וכל שאר צוות הנטורופתים של ליקוטבע עומדים לרשותכם.
קליק כאן!