עוזרר – צמח הלב של הרפואה המסורתית
העוזרר הוא עץ קטן המשתייך לזן Crataegus שכולל בתוכו תתי-מינים שונים שגדלים באירופה, בצפון אמריקה, ברחבי אסיה וגם בישראל. חלקי הצמח השונים – הפירות, הפרחים והעלים, משמשים מאות שנים ברפואת הצמחים המסורתית לתמיכה בבריאות מערכת הלב וכלי הדם ובתפקודה התקין, וברפואה הסינית משתמשים בפירות גם להסדרת בעיות עיכול נפוצות.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים מדעיים רבים על העוזרר, שבחנו את ההשפעות והתועלות הבריאותיות הפוטנציאליות של חלקי הצמח השונים. לפניכם סקירה של מחקרים במודלים שונים שנערכו על העוזרר ברחבי העולם.
עוזרר – הרכיבים הפעילים
הרכיבים הפעילים העיקריים להם מיוחסת ההשפעה המיטיבה על בריאות הלב וכלי הדם נקראים פלבנואידים, בפרט תת-קבוצה שנקראת Oligomeric ProanthoCyanidins (OPCs) שנמצאים בעלים, בפירות ובפרחים, והם אלו שמעניקים את הצבע האדום לפירות העוזרר. רכיבים פעילים נוספים בעוזרר כוללים את נוגד החמצון קוורציטין, חומצה כלורוגנית, ויטמין C, בטא-סיסטרול, חומצה מאלית, ספונינים ועוד.
ראיות ממחקרים אפידמיולוגיים שונים (מחקרי אוכלוסייה) מצביעים על קשר מובהק בין צריכה מוגברת של פלבנואידים לבין הפחתה בסיכון לתמותה ממחלות לב (1).
עושר של נוגדי חמצון עוצמתיים
פירות ופרחי העוזרר מהווים מקור עשיר לפוליפנולים (בכללם ה- OPCs) – אלו הם רכיבים צמחיים טבעיים הפועלים כנוגדי חמצון עוצמתיים שמיוחסות להם השפעות בריאותיות חשובות מאוד, לרבות בהקשר של בריאות הלב. (2) נוגדי חמצון הם רכיבים שמסייעם לנטרל מולקולות לא יציבות שנקראות ‘רדיקלים חופשיים', שכשהן נמצאות בגוף ברמות גבוהות הן עלולות לגרום למחלות ונזקים בריאותיים כתוצאה מהצטברותם בתאים וברקמות. רמות גבוהות של רדיקלים חופשיים בגוף יכולות להיגרם כתוצאה מתזונה מתועשת ומעובדת, מחשיפה לרעלים סביבתיים כגון זיהום אוויר, עשן סיגריות, חומרי הדברה ועוד (3). המחקרים הראשוניים מבטיחים מאוד, ומצביעים על כך שבזכות היותם נוגדי חמצון חזקים, פוליפנולים קשורים למגוון רחב של השפעות בריאותיות מיטיבות, כולל הפחתת הסיכון להתפתחות (4,5) :
- סוכרת סוג 2
- אסתמה
- בעיות לב שונות
- זיהומים שונים
- הזדקנות מוקדמת של העור
במחקרים מעבדתיים ובמודלים של בעלי חיים, הפלבנואידים, ובעיקר ה- OPCs, הראו פעילות נוגדת חמצון חזקה, שהפחיתה את הרמות של הסטרס החמצוני בשריר הלב ומנעה מוות של תאים, ופעילות זו מצביעה על פוטנציאל השפעה מגינה על הלב (6,7).
במחקר שהשווה בין 28 סוגי פירות, הציפה של פירות העוזרר הדגימה פעילות נוגדת חמצון ברמה הגבוהה ביותר (8).
מאות שנים של שימוש לתמיכה בבריאות הלב
העוזרר ידוע בעולם בעיקר עקב שימושו המסורתי רב השנים לתמיכה בבריאות מערכת הלב. בשנים האחרונות הולכות ומצטברות עדויות מדעיות חשובות, ממחקרים קליניים ומטא-אנליזות, שתומכות בשימוש המסורתי.
כך למשל, סקירה מדעית נרחבת (9), שכללה 14 מחקרים קליניים מבוקרים עם למעלה מ- 850 משתתפים, הסיקה כי אצל חולים באי ספיקת לב כרונית, שנטלו תמצית עוזרר במקביל לטיפול התרופתי הקבוע שלהם, היה שיפור מובהק בתפקוד הלב, היתה הפחתה בסימפטומי קוצר הנשימה וברמות העייפות ושיפור ביכולות הפעילות הגופנית. החוקרים סיכמו כי תוצאות המחקרים מצביעות על יתרון משמעותי בנטילת תמצית עוזרר במשולב עם טיפול תרופתי, בכל הקשור לבקרה על הסימפטומים וההשפעות הפיזיולוגיות במצבי אי-ספיקת לב.
יתרה מכך, במחקר מעקב (10) (observational study) שנמשך שנתיים ועקב אחר 952 מטופלים עם אי ספיקת לב, נמצא כי אלו שנטלו תוסף עוזרר (בשם WS 1442) חוו ירידה מובהקת בעייפות, בקוצר נשימה ובפלפיטציות (דופק מהיר), לעומת אלו שלא נטלו את התוסף. כמו כן, הקבוצה שנטלה עוזרר היתה זקוקה לפחות תרופות כדי לנהל את מחלתם. החוקרים הסיקו כי תוצאות המחקרים מצביעות על יתרון ברור לנטילת תוסף עוזרר בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב (בדרגת NYHA II), וכי נטילת התוסף לבדו או כנלווה לטיפול התרופתי התבטאה בשיפור אובייקטיבי בסימפטומים.
במחקר קליני (11) כפול סמיות ומבוקר פלסבו נרחב נוסף, שארך 24 חודשים, השתתפו למעלה מ- 2,600 מטופלים עם אי ספיקת לב שנטלו תוסף עוזרר כטיפול נלווה לטיפול התרופתי (מחקר SPICE). החוקרים הסיקו כי כלל המידע המחקרי מצביע על הפוטנציאל של התוסף להפחית את השכיחות לתמותה פתאומית על רקע לבבי (בכ-40%), לפחות בקרב חולים עם תפקוד פחות ירוד של החדר השמאלי בלב. בנוסף, החוקרים הסיקו כי התוסף בטוח לשימוש על ידי מטופלים שנוטלים טיפול תרופתי לאי ספיקת לב.
השפעה מיטיבה על לחץ הדם
ההשפעות המיטיבות של העוזרר על מערכת הלב וכלי הדם כוללות גם השפעה על לחץ הדם.
כפי שעולה ממחקרים ראשוניים, נראה כי לעוזרר יש השפעה מפחיתת לחץ דם מתונה, דרך מספר מנגנוני פעולה משוערים: השפעה משתנת עדינה (12), השפעה מרחיבת כלי דם מתונה (13), השפעה מיטבה על כושר התכווצות הלב (14) (נקראת השפעה אינוטרופית) והשפעה מעכבת על אנזים בשם ACE שמעורב בהעלאת לחץ הדם. בתום תקופת המחקר נצפתה ירידה מובהקת בלחץ הדם הדיאסטולי במנוחה בקבוצת נוטלי העוזרר בלבד. מה שעוד מעניין הוא, שבקבוצה זו נצפתה מגמה של ירידה בתחושות של חרדה בהשוואה לשאר הקבוצות.
במחקר פיילוט קליני מבוקר פלסבו (15), בהשתתפות 36 נשים וגברים עם יתר לחץ דם מתון שאינו מטופל תרופתית, נבחנה ההשפעה של נטילת תמצית עוזרר בשילוב עם מגנזיום (גם בנפרד וגם במשולב), למשך 10 שבועות. המשתתפים חולקו ל- 4 קבוצות: 600 מ”ג מגנזיום ביום, 500 מ”ג תמצית עוזרר ביום, שילוב של מגנזיום ועוזרר בכמויות הנ”ל או פלסבו.
כמו כן, נטילת תמצית עוזרר הפחיתה את לחץ הדם של חולי סוכרת סוג 2 שהיו בטיפול תרופתי לאיזון רמות הסוכר בדם. מדובר במחקר פיילוט קליני אקראי, כפול-סמיות (16), בהשתתפות 80 חולי סוכרת (גיל ממוצע 60) עם לחץ דם סיסטולי בטווח של 85-95 יחידות ולחץ דם דיאסטלי בטווח של ;45-165 יחידות. קבוצת הטיפול נטלה 1,200 מ”ג תמצית עוזרר למשך 16 שבועות. בתום תקופת המחקר, בקרב המשתתפים שנטלו תמצית עוזרר היתה הפחתה של 2.6 יחידות בלחץ הדם הדיאסטולי בהשוואה לפלסבו. בנוסף, התוסף הראה רמת בטיחות גבוהה ולא נצפו תופעות לוואי או אינטראקציות תרופתיות.
השפעת העוזרר על רמות שומני הדם
תמצית עוזרר הדגימה השפעה מפחיתת רמות שומנים בדם במחקרים במודלים של בעלי חיים. במחקר (17) אחד במודל של עכברים, קבוצה א' של העכברים קיבלה תזונה רגילה ושימשה כקבוצת ביקורת. קבוצה ב' קיבלה תזונה עתירת כולסטרול ורמות השומנים בדם היו בהתאם גבוהות וגם היא שימשה כקבוצת ביקורת. קבוצה ג' קיבלה תזנה עתירת כולסטרול וטיפול תרופתי בסימבסטטין (להורדת כולסטרול). קבוצה ד' קיבלה תזונה עתירת כולסטרול יחד עם תמצית משולבת של פרי עוזרר וקיווי למשך 8 שבועות. העכברים בקבוצות ג' ו- ד' הדגימו ירידה מובהקת ברמות הטריגליצרידים וביחס בין הכולסטרול הכללי לכולסטרול הרע. אולם רק העכברים בקבוצת העוזרר-קיווי הדגימו ירידה נוספת גם ברמות הכולסטרול הרע.
מחקר נוסף בעכברים בחן את מנגנון הפעולה של הפלבנואידים בעוזרר בהורדת רמות השומנים בדם. נמצא כי, בין היתר, לרכיבים אלו שבעוזרר השפעה על ביטוי של גנים המעורבים בתהליכי פירוק שומנים (18).
מחקר פיילוט (שאינו קליני) נוסף (19) שבחן את מנגנוני הפעולה של העוזרר, מצא כי לתמצית שהופקה מהעלים של צמח העוזרר, יש יכולת לחסום את הספיגה ממערכת העיכול של טריגליצרידים מהמזון, בצורה יעילה אף יותר מהתרופה קסניקל (אורליסטט) שמשמשת לירידה במשקל. המנגנון המשוער הוא עיכוב של אנזים בלבלב בשם ליפאז שמשמש לפירוק וספיגת שומנים מהמזון. אולם דרושים מחקרים קליניים כדי לבסס את התוצאות המבטיחות
השום השחור המותסס
בנוסחה החדשה הבלעדית
בשילוב אסטקסנטין ותמצית עוזרר!
שני רכיבים טבעיים עוצמתיים המשולבים בשום השחור המותסס יוצרים
“תוסף על” נוסף מבית צמח החיים ללא עלות נוספת!