שמה המדעי של המיקרו אצה הכחולה-ירוקה המוכרת לנו כיום בשמה “ספירולינה” הוא “אנטרוספירה פרנסיס” המתייחס לקבוצת אצות בעלות תכונות דומות אך בשל גידולן במקומות ובתנאים שונים, הן מובחנות זו מזו ומשתייכות לזנים שונים. לכל האצות בקבוצה צורה ספירלית שדומה לצורת DNA שממנה גם נגזר בהמשך השם ספירולינה.
בסוף שנות השמונים ותחילת שנות ה -90, הן נאס”א (CELSS) והן סוכנות החלל האירופית (MELiSSA) הציעו את אצת הספירולינה כאחד המזונות העיקריים שיש לטפח במהלך משימות שטח ארוכות טווח.
נוגדי חמצון נוספים חשובים שיש בספירולינה הטרייה בשפע, בנוסף לוויטמינים, A,B1,B2.B3.B6,C.E,K ,שהופכים את הספירולינה הטרייה למזון על מתבססים על כמות גבוהה מאוד של הפיגמנט פיקו ציאנין שאחראי על הצבע וכלורופיל שאחראי על הצבע הירוק ועל העברת החמצן לדם. המבנה הייחודי שלו מסייע לו לסנן מהדם מתכות כבדות כגון כספית וכד' ולסלק אותן מהגוף. הכלורופיל מסייע לחזק את התאים בגוף ולגרום להם להיות עמידים יותר לזיהומים.
תוכן העניינים
ספירולינה - מחקרים
בנוסף האצה מכילה גם כמות משמעותית של קרטנואידים, במיוחד בטא קרוטן המסייע כרכיב חיוני לחיזוק מערכת החיסון גם מפני שהוא מגביר את תפקוד תאי הדם הלבנים וגם מפני שהוא נוגד חמצון עוצמתי. בנוסף, הבטא-קרוטן חשוב להגלדה של פצעים ולשיקום ריריות פגועות בגוף, כמו במערכת העיכול והעור והוא מסייע לראיית לילה.
הספירולינה מכילה בין 55%-71% של חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, וכן נספגות בגוף במהירות. ספירולינה עשירה בחומצות שומן מסוג:
GALA-גמא לינולאית, חומצת שומן חיונית מקבוצת אומגה 6 וחומצות שומן
ALA- אלפא לינולנית, SDA סטארידונית, DHA + EPA מסוג אומגה 3 וחומצה ארכידונית AA.
בספירולינה ניתן למצוא גם את הוויטמינים: B1,B2 ,B6 ,B9 ,B3, ויטמין C, ויטמין E וויטמין .D ומקור למבחר גדול של מינרלים:אשלגן, סידן, כרום, נחושת, ברזל, מגנזיום, זרחן, סלניום, נתרן ואבץ
יתרונות רפואיים של הספירולינה שהוכחו מחקרית:
הספירולינה היא אחת האצות בעלות הכי הרבה מחקרים קליניים וההשפעות המיטיבות שלה נוגעות כמעט לכל תחום. כמות הערכים התזונתיים הגבוהה והאיכותית שלה והיכולת שלהם להיספג בגוף במלואם ובמהירות הופכת אותה למזון על ולשימושית לסיוע לטיפול בכמות גדולה של סימפטומים. יש לה השפעה חיובית לשיפור יתר לחץ דם ועודף משקל. (1) תרמה לירידה בערכי הכולסטרול הכללי, ברמות ה-LDL, ברמות הטריגליצרידים ולעלייה ברמת ה-HDL. (2)
מסקירת מחקרים קליניים ומחקרים בחיות מעבדה, עולה כי לספירולינה פעילות נוגדת חמצון, השפעה מווסתת על מערכת החיסון ויכולת אנטי-דלקתית.(3)
נמצא כי ספירולינה מפעילה אנזימים נוגדי חמצון תאיים, מעכבת חמצון שומנים ונזק ל-DNA, ושהיא מנטרלת רדיקלים חופשיים ומגבירה את הפעילות של האנזימים נוגדי החמצון superoxide dismutase and catalase. (3)
מחקרים קליניים מצביעים על כך שספירולינה מונעת פגיעה בשריר במצבים של עקה חמצונית בעקבות פעילות גופנית, ומווסתת את התגובה החיסונית והאנטי-דלקתית.(3)
ספירולינה מקושרת גם להפחתת הפרעות בשינה, לשיפור מובהק ברמת הסטרס ובאיכות החיים, בקרב חולי קוליטיס (4)
מקורות מחקריים
1/ Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.
Miczke A, Szulińska M, Hansdorfer-Korzon R, Kręgielska-Narożna M, Suliburska J, Walkowiak J, Bogdański P.
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016;20(1):150-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468
2/ A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations.
Serban MC, Sahebkar A, Dragan S, Stoichescu-Hogea G, Ursoniu S, Andrica F, Banach M.
Clin Nutr. 2015 Sep 25. pii: S0261-5614(15)00240-X. doi: 10.1016/j.clnu.2015.09.007. [Epub ahead of print]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26433766
3/ The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview.
Wu Q, Liu L, Miron A, Klímová B, Wan D, Kuča K.
Arch Toxicol. 2016 Aug;90(8):1817-40. doi: 10.1007/s00204-016-1744-5. Epub 2016 Jun 3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27259333
4/ Moradi S, Zobeiri M, Feizi A, Clark CCT, Entezari MH. The effects of spirulina (Arthrospira platensis) supplementation on anthropometric indices, blood pressure, sleep quality, mental health, fatigue status and quality of life in patients with ulcerative colitis: A randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Int J Clin Pract. 2021 Jun 9:e14472.